irisromeijn.reismee.nl

Blaren onder je voeten

Alweer een fantastische week is voorbij gevlogen. Dit keer heb ik hier een cultuurweek gedaan, samen met nog 4 andere mensen. Een heel gezellig groepje! Mijn hoofd loopt weer over van indrukken. Soms denk ik dat het allemaal te veel is, en dat ik een hoop weer vergeet. Gelukkig bestaan er tegenwoordig camera' s zodat ik een hele hoop kan vastleggen! We hebben ongelooflijk veel bekeken afgelopen week dus het zal wel weer een lang verhaal worden.

De week begon vrij rustig, we hadden de kans om lekker even uit te slapen tot een uur of 9, dus dat hebben we maar gedaan. Op het programma stond een 3 uur durende documentairefilm over het leven van Mahatma Ghandi. Ik wist natuurlijk wel wie dit was enzo, en ongeveer wat hij betekend had, maar als je zo'n film bekijkt snap je wel beter hoe zijn leven in elkaar zat. Af en toe een beetje langdradig, maar daar is het een documentaire voor zal ik maar zeggen. Na de film konden we even relaxen tijdens de lunch en daarna hebben we nog een film gekeken over de theorie van het mediteren. Tijdens die film viel ik al zowat in slaap, en toen we daarna weer naar de yoga leraar gingen, ging hij ons proberen ademhalingsoefeningen te leren. Geen gezicht natuurlijk, en mijn neus zat half dicht dus echt een succes was het niet. Twee uur hebben we daar gezeten en daarna kon ik dan eindelijk het stadje in om wat mooie jurken uit te zoeken. Dit was helaas zondag niet gelukt doordat alles dicht was in verband met paaszondag.

Dinsdag zijn we op tijd weggegaan, omdat we nog wat trein tickets moesten boeken. Dat is hier allemaal nogal een gedoe wat ver van tevoren gedaan moet worden. Ik heb een ticket geboekt met de Taj Express, voor 2 mei. Dan ga ik van Delhi naar Agra en de Taj Mahal bekijken! Een leuk detail is dat ik niet alleen ga, maar op maandag tref ik mijn vriendin Klaske in Delhi en dan reizen we samen af naar Agra. We kletsen nogal wat af dus dat zal heel gezellig worden. Na het boeken van de tickets zijn we met de bus naar Bhagamandala geweest, naar de kaveri rivier, een plek waar 3 heilige rivieren bij elkaar komen. Hier hebben we onze voetjes ondergedompeld in het heilige water. Dit hoorde weer bij een ritueel van de hindoeistische tempel: men behoort zichzelf te reinigen voor men de tempel binnengaat. We hebben hier een ritueel kunnen zien wat elke dag om 12 uur gebeurd, een hele hoop muziek en wierook, gevolgd door het overdreven aanbidden van een paar beeldjes van een paar goden. Na een halfuur was ik half doof en heb ik mijn vingers in mijn oren gestoken. Het is allemaal fascinerend om te zien maar ik vind het persoonlijk allemaal wat overdreven. De verhalen achter de goden zijn erg leuk maar het praktijk gedeelte is me iets te veel van het goede. Gelukkig is het in Nederland niet erg om geen geloof te hebben.

Na de lunch zijn we de bergen in gegaan om het beginpunt van de rivier te bekijken. Het water stond nogal laag vanwege het droogteseizoen dus erg veel te zien was er niet. Foto's maken mag niet, je mag geen mobieltje aanhebben en niks aanraken. Er was dus niet erg veel te zien. Vervolgens zijn we een stuk of 400 treden omhoog gelopen tot we ongeveer op 4000 m boven zeeniveau stonden. Hier hebben we even kunnen genieten van het uitzicht en daarna zijn we teruggegaan naar Madikeri. Eenmaal in het internetcafe kwam ik erachter dat cheaptickets mijn vlucht had geannuleerd dus ik kon weer wat aan mijn lijstje toevoegen wat ik nog moest regelen. Het was de verjaardag van Benjamin dus 's avonds heb ik fijn nog even met mijn liefste buren gekletst!

De volgende dag, op woensdag, hadden we weer een druk programma voor de boeg. We zijn 's morgens naar een Tibetaanse monnikenkolonie geweest, waar we ontzettend veel bekeken hebben. Alles was er ongelooflijk kleurrijk. De monniken zijn boeddhistisch dus we waren hier al een stuk vrijer om foto's te maken. We hebben hun bidritueel mogen aanschouwen en we hebben vooral heel veel rondgelopen. Ook zijn we nog naar een nonnenklooster geweest maar hier mochten we eigenlijk niks doen dus daar waren we vrij snel weer weg. We zijn vervolgens doorgelopen naar de Golden Temple, ook een boeddhistische tempel, gemaakt van goud. Weer erg mooi om te zien. Het nadeel is hier echt dat je zo'n beetje overal je schoenen uit moet doen en de grond is ontzettend heet. We hebben dus vooral een beetje rondgesprongen en foto's gemaakt de hele dag. Bij terugkomst heb ik alsnog een vlucht geboekt van Goa naar Delhi. ik vlieg op koninginnedag!

De laatste twee dagen van de cultuurweek hebben we doorgebracht in de stad Mysore, waar we vorige week ook een dagje hebben doorgebracht. De eerste ochtend hebben we zo'n beetje alle belangrijke monumenten van/voor Tipu Sultan afgelopen. Tipu Sultan was geloof ik een belangrijk leider van Mysore, maar het fijne weet ik er niet van. Het is allemaal ook niet bekend in de westerse geschiedenis en de meeste informative die we krijgen blijft grotendeels niet hangen. Dayal vertelt zo ontzettend veel! We zijn een temple wezen bekijken en daarna zijn we naar zijn sterfplaats en begraafplaats geweest. Hij ligt boven de grond begraven in een moskee, met over zijn steen een pantervelletje. Zijn ouders liggen gezellig naast hem. Ook zijn we deze dag alweer naar de heilige rivier geweest. We hebben hier wat rituelen mogen aanschouwen. Zo strooien ze bijvoorbeeld het as van overleden mensen in de rivier, terwijl er 10 meter verderop een vrouw haar was zit te doen. Ik zou zeggen het is maar net wat je schoon vind, maar daar verschillen de meningen over. Na een late lunch hebben we ‘ s middags nog een ashram bezocht, maar hier was eigenlijk vrij weinig te doen/zien voor ons. We hebben een wandeling door een tuin gemaakt, uiteraard blootsvoets.

De overnachting was gelukkig erg fijn, in tegenstelling tot het vorige hostel in Mangalore was de kamer schoon en hebben we lekker geslapen. De volgende dag hadden we alleen een ochtendprogramma. We zijn naar een christelijke kerk geweest een naar een kunst tentoonstelling, wat een soort van mix was van westerse en aziatische kunst. De middag was gereserveerd voor winkelen, wat ik uiteraard ook flink gedaan heb. Het kost allemaal geen bal en ik zie nu al dat ik met een backpack vol souvenirs terugkom. Be prepared!

Wat jullie misschien allemaal wel deugd doet is dat ik (helaas voor mij) een dag eerder terug zal zijn. Ik heb met mijn blonde koppie verkeerd gekeken. Ik vlieg zondag 6 mei om 00:50 en kom aan om 5:45. Ik vlieg dus zondagochtend vroeg, maar ik zeg liever zaterdagavond laat. Dat wordt dus vroeg jullie bedjes uit op zondag, of voor sommigen onder jullie, misschien kun je beter gelijk doorgaan vanuit de stad. Ik verwacht een hoop lieve gezichten te zien in ieder geval!

Laughing

Volgende week zal ik de hele week bij een yoga leraar en zijn gezin in huis verblijven, tijdens mijn yoga, body en mind week. Ik heb geen idee wat ik ervan moet verwachten maar ik heb er wel zin in! Daarna vervolg ik de reis naar Goa en hier ga ik lekker een week bijkleuren. Ik heb net nog even wat foto's geupload, helaas nog niet van mijn mooie jurken maar die zien jullie wel als ik weer terug ben. Voor nu ga ik weer even afscheid van jullie nemen. Bedankt voor alle leuke reacties, mailtjes, belletjes, berichtjes etc. Keep up the good work en ik zie jullie al gauw weer!

Dikke kussen en knuffels

elles

Hoi iris ik zit lekker in de tuin met mijn htc in de hand jou verhaal te lezen, je heb weer een hoop meegemaakt sinds je laatste vertelling. Leuk dat je een dag eerder terugkomt! En wat is je haar gegroeid zeg wat ik zie op de foto's. Wel leuk om ook bij iemand in huis te logeren, je zal wel tot rust komen met al die yoga hahaha. Nou ik ga zo naar een verjaardag van mijn neefje, veel plezier nog! Liefs van hier!

iris

Ha naamgenoot en ex-roomie,
Zoals beloofd volg ik ook stiekem je avonturen in dat andere 'gekke' land en verbaas ik me over het verschil in cultuur met thailand. Kan me voorstellen dat het even wennen was!
Komt het daar verder een beetje overeen met het boek dat we beide gelezen hebben? Daar ben ik wel benieuwd naar eigenlijk ;) nog bedankt voor de kussen die ik via kamala van je heb ontvangen en geniet ze verder daar! Hierna ben je maximaal veel herinneringen rijker!

Kus

marjolijn

Hey Iris,
wat heb je weer veel beleefd de afgelopen 2 weken!
Zo te horen en te zien (foto's) is India toch een mooi land en erg kleurrijk. De mensen lachen wel op de foto's , dus ik denk dat het een eenmalige slechte ervaring was op het vliegveld.
geniet nog lekker van de laatste 3 weken, het is om voordat je het weet.
Iedereen vraagt naar je en hoe je het daar beleeft. Ik zeg dan dat je al ruim 2 maanden weg bent, en dan staan ze heel verbaasd te kijken, wat gaat de tijd toch snel, ook hier in Nederland.
Ik heb weer ontzettend genoten van je verhaal en je foto's. Ben benieuwd naar de souvenirs in je backpack!
Lieverd, ik hvj en een dikke kus van mij xxxx

bert

Hoi lief, het weekend is weer voorbij dus tijd om jou mail te lezen.

Ik lees wel dat inda een grotere belevenis is dan Thailand, dat was volgens mn indrukken van jou schrijven een leuk lief en mooi land, india lijkt meer indruk te maken op je.
In ieder geval heb je het dik naar je zin.
Wel een apart gezicht om jou aan een waterpijp te zien lurken hoor.
Veel plezier de komende wek hoor!!! hhvvj xxxx

Marlies

Hi Iris,

Via de site van TravelActive ben ik ook op jouw blog terecht gekomen. Wat leuk om te lezen, India is een bijzonder land geloof ik!
Komende 14 juli vertrek ik zelf ook, ik ga 'maar' 6 weken. Ben voornamelijk in Goa tegen die tijd.
Veel plezier nog, geniet ervan!

X Marlies